CHIHLIMBAR

Culoare : galben deschis, portocaliu, transparent și mat

Formulă chimică : C10H16O+H2S

 

Geologie

Depozitele de Chihlimbar s-au format acum 360 – 1 milion de ani în perioadele geologice Pleistocen și Carbonifer. În moment ce rașini lipicioase picurau din pinii vechi, insecte mici, plante, pene și alte obiecte mici, toate erau prinse ca într-o capcana. De-a lungul timpului cu ajutorul unui proces minuțios care presupunea încălzirea și presurizarea rășinei, totul s-a fosilizat și s-a transformat în ceea ce astăzi numim Chihlimbar. Prețul Chihlimbarului variază în funcție de perfecțiunea formei și a obiectelor “prinse” în piatră. Duritatea Chihlimbarului este de aproximativ 2,5 pe scara Mohs. Depozitele principale sunt în Lituania, Prusia de est, Polonia, Germania și Republica Dominicană. Mare parte din Chihlimbarul folosit de către bijutieri este reconstituit, pentru a deveni mai dur și pentru a preveni măcinarea pietrelor. Chihlimabrul reconstituit și procesat nu prezintă incluziuni.

Exista mai multe teste care pot determina dacă piatra este naturală sau artificială. Din aceste teste, doar testul de plutire este recomandat necunoscătorilor. Se face o soluție saturată cu sare de masă și apă, unde se introduce Chihlimbarul. Chihlimbarul va pluti, dacă se scufundă, atunci este creată artificial (unele copaluri naturale se vor scufunda și de aceea este nevoie de alte studii de specialitate).

 

Istorie

Folosirea Chihlimbarului datează de la începuturile istoriei omenirii, grecii au numit această piatră “Piatra Electro” deoarece prin frecarea cu o cărpă se încarcă electrostatic devenind magnetică. La popoarele arabice, Chihlimbarul era purtat ca amuletă care ține departe stafiile rele și oferă fler în atragerea prieteniilor adevărate. Se spune că Chihlimbarul îi ajută pe magicieni și pe vraci să își mărească puterile. Numele de Chihlimbar provine din Germania de jos, bernen(Bernstein), care înseamnă „a arde“, deoarece Chihlimbarul se poate aprinde cu un băț de chibrit.

 

Efecte curative asupra corpului

Datorita experienței acumulata deoameni de-a lungul a 3000 de ani, Chihlimbarul se numără printre cele mai dizerabile pietre. Purtată pe piele ameliorează aproape toate bolile de piele și alergiile. Printre acestea se numără: eczemele, coșurile, negii, mătreața, febra, alergiile la polen, inflamațiile din gură și din zona gătului(Chihlimbarul trebuie supt ca o bomboană). Purtat în zona gătului ameliorează la copii durerile cauzate de cresterea dinților. Chihlimbarul ameliorează și bolile ale mușchilor și ale oaselor cum ar fi: artrita, reumatismul, guta, artroza, dureri puternice ale spatelui și vindecă inflamațiile articulatiilor, tendoanelor și nervii(se recomandă plasarea Chihlimbarului într-un pahar peste care se va turna apă plată și se va lăsa peste noapte, se bea a doua zi dimineața pe stomacul gol). Purtarea unui colier sau medalion de Chihlimbar previne gripa. Chihlimbarul activează metabolismul și armonizează interacțiunea dintre ficat, intestinul subțire, bilă și stomac. Spasmele stomacale și durerile de burtă provocate de inflamațiile din duoden pot fi tratate rapid cu apă sau ceai de Chihlimbar. Chihlimbarul activează funcțiile glandei tiroidiene. Aceste tratamente cu Chihlimbar pot fi folosite la fel de bine și asupra animalelelor. Animalele vă vor fi recunoscătoare dacă poartă colier de Chihlimbar deoarece, acesta ameliorează sau vindecă ciupercile, bolile de piele, boli ale oaselor și ține departe căpușele.

Efecte asupra psihicului

Chihlimbarul a fost văzut mereu ca o piatră a Soarelui, care trezește în noi mai multă dragoste de viață. Aduce minții lumină și căldură, și conferă o strălucire proaspătă și veselă. Chihlibarul întărește puterea de a lua decizii și combate neputința, depresiile și pericolul de sinucidere. Este foarte bun și pentru îmbunătățirea memoriei.

Zodie : Gemeni, 21.Mai – 20.Iunie

 

Cum se curăță Chihlimbarul?

Chihlimbarul trebuie curățat foarte des sub jet de apă caldă. Dacă aceasta, în timpul purtării, se încălzește foarte puțin, Chihlimbarul trebuie încărcat peste noapte într-o cutie cu Hematit și Cristal de Munte. Chihlimbarul trebuie lăsat să se încarce doar la soarele dimineții sau dupamiezii, deoarece acesta se poate supraîncărca la soarele puternic. Acesta poate provoca fisuri sau îl poate face chiar să se spargă. Chihlimbarul este foarte sensibil la acizi si trebuie ținut departe de aceștia.

Leave a Reply